Paikkasidonnaiset kävelyteokset

Recover Laboratory on työskennellyt paikkasidonnaisten teosten parissa jo vuodesta 2014. Viime vuosina ryhmä on kehittänyt erityisesti kaupunkitilaan suunniteltuja reittimuotoisia teoksia, joita voidaan toteuttaa myös poikkeustiloissa ja poikkeusaikana. Yleisöä pyydetään saapumaan tiettyyn aikaan aloituspaikkaan, jossa he saavat tietää reitin, jota seurata. Reitin varrella koetaan kohtaamisia, esityksiä ja taidetta eri muodoissa. Teoksissa hyödynnetään digitaalisuutta, livestreamausta, älypuhelimia ja kuulokkeita. 

Alla muutama esimerkki viime vuosina toteutetuista paikkasidonnaisista kävelyteoksista. Teoksia voidaan esittää uudestaan sellaisenaan tai niistä voidaan muokata versioita eri tiloihin ja tapahtumiin.


SATAMILJOONAA PROSENTTIA: YÖKÄVELY

Työryhmä:
Konsepti ja teksti: Aleksi Kinnunen, Sofi Häkkinen, Miradonna Sirkka
Esiintyjät: Aleksi Kinnunen, Miradonna Sirkka, Sofi Häkkinen
Valot: Alina Pajula
Puvut: Hanna Herva
Dramaturginen tuki: Jarkko Lehmus / Cirko
Tuotanto: Inna Huttunen / Recover Laboratory

Ensi-ilta:
06/2021, Cirko, Helsinki. Kahdeksan esitystä kesäkuussa 2021.

Teoksen tukijat:
Taike, Helsingin kaupunki ja Samuel Huberin taidesäätiö.

Lue lisää teoksesta

Satamiljoonaa prosenttia: Yökävely kuljettaa kokijaa keskellä Suomen kauneinta suvea, pitkin Suvilahden betoniviidakkoa. Kokemuksellinen kävelyteos johdattaa kokija surrealistiseen välitilaan, joka on toiveikas alkusoitto tulevalle – kuulaan kesäyön hetkellä mitä vain voi tapahtua.

Yökävely sai alkunsa pandemian keskellä, kun pitkään työstettyä Satamiljoonaa prosenttia -näyttämöteosta ei voitu esittää eikä paikkasidonnaisiin teoksiin erikoistunut ryhmä tyytynyt näyttämölle rakennetun teoksen livestriimaamiseen. Kuvataiteilijan, rumpalin ja sirkustaiteilijan luomasta teoksesta rakentuikin näyttämöesityksen kiehtova vastakohta, jossa katsojasta tulee osallistuja, ympäristö muuttuu näyttämöksi ja huomio kohdistuu esiintyjän sijasta ympäröivään maailmaan.

Yökävely käsitteli kohtaamista ja huomion antamista purkaen samalla pandemian luomaa erillisyyden tunnetta. Kävelyteoksen aikana kokijat seurasivat teosta ensin yksin puhelimistaan livestreamin kautta ja osallistuivat teokseen yhteisöllisyyttä luovin tehtävin. Lopuksi teos huipentui koko yleisön yhteiseen kohtaamiseen. Teos on pandemiaturvallinen ja ensimmäinen osa teossarjasta. 

Helsingin Sanomat kirjoitti teoksesta:

“Kombo on piristävä esimerkki siitä, kuinka minimaalinen merkitys taiteenlajien välisillä raja-aidoilla näinä päivinä on. Sirkustaide voi hakea syväluotaavimman kokemuksellisuutensa teknisten temppujen sijaan visuaalisuudesta, kun taas kuvataiteen vaikuttavuus saattaa käynnistyä puhtaasti liikkeestä – tai eksentrisestä, visuaaliseksi muodostuvasta ajatuksesta, joka jää vaille fyysistä muotoa.”

“Satamiljoonaa prosenttia: Yökävely vie herkulliselle promenadille oman mielen sisällä hiljaisina kaikuviin labyrintteihin.”

KATOLLA

Työryhmä:
Konsepti ja ohjaus: Sofi Häkkinen, Miradonna Sirkka, Inna Huttunen
Sirkustaiteilijat: Miradonna Sirkka, Rae Reinvall
Performanssi: Anna Kankila, Monia Tietue Kimara
Musiikki: Samuli Kivelä
Tuotanto: Recover Laboratory

Ensi-ilta:
09/2021, Oijoijoi!-nykysirkusfestivaali

Teoksen tukijat:
Sirkus Faktori, Amazing City, Cafe Katto

Lue lisää teoksesta

Katolla-kävelyteos toteutettiin osana Sirkus Faktorin Oijoijoi!-nykysirkusfestivaalia. Teos toteutettiin Tampereella Finlaysonin tehdasalueella yhteistyössä elämys- ja ohjelmapalvelutoimisto Amazing Cityn ja Cafe Katon kanssa. Teos kulki Finlaysonin tehdasalueen läpi päätyen vanhan tehtaan katolle.

ILTAKÄVELY

Työryhmä:
Konsepti ja ohjaus: Sofi Häkkinen, Miradonna Sirkka
Sirkustaiteilijat: Miradonna Sirkka, Jenny Mansikkasalo, Hedda Liukkala
Performanssi: Anna Kankila, Monia Tietue Kimara, Peso Anna
Musiikki: Samuli Kivelä, Aleksi Kinnunen, Janne Masalin, Lauri Kallio
Kuvataide: Sofi Häkkinen, Eeva Lietonen
Dramaturginen tuki: Samee Haapa (Sami Henrik Haapala) – Kaiken keskus
Tuotanto: Inna Huttunen / Recover Laboratory

Ensi-ilta:
05/2020, Helsinki

Teoksen tukijat:
Helsingin kaupunki, ProPadel, Harju8, Hesari13

Lue lisää teoksesta

Iltakävely oli Helsingin Kalliossa toukokuussa 2020 toteutettu reittimuotoinen teos. Iltakävely toteutettiin yhteistyössä koronarajoitusten vuoksi suljettujen ravintoloiden ja harrastustilojen kanssa.

Iltakävely on kokoelma kohtauksia, jotka tapahtuvat kaupunkitilassa, kuten kahvilan näyteikkunassa, yksityisasuntojen ikkunoissa ja suljetulla padelkentällä. Osallistujat kulkevat yksin tietyn reitin kohdaten matkan varrella esiintyjiä, teoksia ja kohtauksia. Iltakävelyssä on mukana taiteilijoita mm. nykysirkuksen, musiikin, kuvataiteen, performanssin ja tanssin aloilta.

Iltakävely toteutettiin sosiaalista välimatkaa kunnioittaen ja ilman lähikontakteja. Teos nostettiin CINARS Biennalen seminaarissa yhdeksi korona-ajan tärkeäksi aloitteeksi. Iltakävelystä on kirjoitettu julkaisu Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton Meteli-lehteen.

Ohjaajien sanat teoksen tekemisen lähtökohdista:

“Koemme velvollisuudeksemme tuoda taidetta myös tähän hetkeen – taide ei ole luksustuote, jota on tarjolla vain silloin kun asiat ovat hyvin. Sillä on tärkeä merkitys yhteiskunnassa ja sen on etsittävä keinoja toimintaan kriisitilanteesta huolimatta.“

.