Meistä
Taustaa
Recover Laboratory on rakentunut alun perin vuonna 2014 toteutetun samannimisen teoksen työryhmän ympärille. Ohjaaja Miradonna Sirkka halusi tuoda nykysirkuksen yhteen muiden taiteenalojen kanssa ja pois näyttämöltä rikkomalla neljännen seinän. Tavoitteena oli kehittää katsoja-esiintyjäsuhdetta interaktiivisemmaksi sekä muokata alalla vallitsevia rakenteita tasa-arvoisemmiksi.
Labyrintista maan pinnalle
Alkuvuosina Recover Laboratory tuli yleisölleen tunnetuksi paikkasidonnaisista, elämyksellisistä labyrinteistaan. Niitä toteutettiin Turussa Aurajoen alla sijaitsevalla jätevedenpuhdistamolla ja Helsingissä HSY:n jätevedenpuhdistamolla. Myöhemmin labyrinttiteoksia nähtiin myös Tukholman Kummelhomenissa sijaitsevassa vanhassa lämmitystehtaassa ja Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen väestönsuojassa Meilahdessa. Labyrintteja ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Helsingin kaupunki.
Vuodesta 2017 lähtien Recover Laboratory alkoi työskennellä myös näyttämöille suunnattujen teosten, paikkasidonnaisten kävelyteosten ja erilaisten tilausteosten parissa.
Ryhmä on toteuttanut esimerkiksi artisti Pyhimyksen konserttisalikiertueen vuonna 2019 sekä kuratoinut taidenäyttelyn ja monitaidekokonaisuuksia erilaisiin tapahtumiin. Vuonna 2020 koronarajoitusten iskiessä RecLab vastasi ensimmäisten taideryhmien joukossa pandemia-ajan haasteisiin luomalla yleisölle turvallisia esityksiä sekä etänä että kaupunkitilassa.
Nykyään Recover Laboratorylla on kokoelma teoksia, joihin kuuluu niin perinteisille näyttämöille tehtyjä teoksia, paikkasidonnaisia teoksia, tilausteoksia sekä yksi lastenteos.

Monitaide
RecLabin teoksissa kuvataide ja nykysirkus yhdistyvät musiikin, esitystaiteen, teatterin, tanssin, ääni- ja valotaiteen, pelisuunnittelun ja monien muiden taiteen alojen kanssa.
RecLabin ohjaajapari Miradonna Sirkka ja Sofi Häkkinen käsikirjoittavat teoksia yhdessä ja jalostavat ryhmän taiteellista sisältöä. Häkkinen vastaa usein visuaalisesta ilmeestä ja Sirkka liikekielestä, kokemussuunnittelija ja tuottaja Inna Huttusen lisätessä oman mausteensa soppaan. Kokonaisuus on taiteenalojen ja osaamisen yhteensulauma, jota terästää eri taiteilijoiden osaaminen.
Teemat
RecLabin taiteellinen sisältö vaihtelee teoskohtaisesti. Toistuvia teemoja ovat esimerkiksi ihmisten välinen kohtaaminen, arkipäiväisyyden käsitteleminen, vastakohtaisuus, huumori ja surrealistinen visuaalisuus.
Yksi keskeinen teema on yleisö-esiintyjäsuhteen kehittäminen tasa-arvoisemmaksi ja interaktiivisemmaksi. RecLabille on tärkeää, että osallistujalla on mahdollisuus olla aktiivinen kokija, jonka valinnoilla on teoksessa merkitystä. Ryhmä luo taiteellisia maailmoja, joihin yleisö voi upota omalla tavallaan.
Arvot
RecLabin toiminta on vahvasti arvopohjaista. Toiminnan keskiössä on tasa-arvon, inhimillisyyden ja yhdenvertaisuuden edistäminen. Leikkisyys, huumori, rehellisyys ja työhyvinvointi korostuvat niin teoksissa kuin työkulttuurissa. Kantavana voimana on taiteellisen työskentelyn perinpohjaisuus, joka perustuu eri aloilta tulevien taiteilijoiden ammattitaidolle. Ajatuksia ja ideoita tarkastellaan monelta eri kantilta ja asioista keskustellaan ja niitä kyseenalaistetaan hyvässä hengessä niin taiteellisessa työssä kuin muussakin tekemisessä.