Labyrintit

Labyrinttiteokset ovat Recover Laboratoryn sydän. Kaikki alkoi Turun Köysiteatteriin toteutetusta labyrintista vuonna 2014, ja siitä lähtien RecLab on luonut tasaisin väliajoin maanalaisia labyrintteja mitä erikoisempiin tiloihin.

Labyrintti on monitaiteisiin, paikkasidonnaisiin ja osallistaviin teoksiin erikoistuneen Recover Laboratoryn ultimaattinen taidonnäyte, jossa yhdistellään etenkin nykysirkusta, nykytaidetta ja kokemuksellisuutta. Labyrintti on paikka, joka on suunniteltu viemään kokijan ajatukset tuntemattomaan ja fokuksen omaan itseen. Labyrinteissa rikotaan neljättä seinää ja muutetaan katsoja-esiintyjä-suhdetta, kokijan kulkiessa omaa tahtiaan reittimuotoisen teoksen sisällä. Matka on henkilökohtainen kokemus, jonka aikana voi osallistua teokseen haluamallaan tavalla. Labyrinttiin astuessa tipahtaa absurdin surrealistiseen Recover-ulottuvuuteen.

Lue yleisön kommentteja labyrinteista

“Ennen kaikkea kohtaaminen oli kuitenkin jotain, jota olin tietämättäni kaivannut. Tuntui kummallisen hyvältä tulla nähdyksi ja olla turvallisesti hiljaisessa vuorovaikutuksessa tuntemattoman kanssa. Nähdyksi tulemisen tarve ja vastapuolena sen pelko taitavat toisaalta olla ihmiseen sisäänrakennettuja ominaisuuksia.”
– kulttuurikuuri.fi

“Recover Laboratory on tunteita, joita et välttämättä tiennyt sisälläsi olevan. Se on asioita, joita saatat pelätä, asioita joita suret tai joista iloitset. Sinä päätät.”
– Katsoja

“Recover Laboratory on taideteos, jonka sisällä on taideteos, jonka sisällä on taideteos, jonka sisällä on taideteos, jonka sisällä on taideteos, ja joista sinä olet itse yksi.”
– Katsoja


“Se on osallistava monipolvinen taideteos, jossa taiteilijat antavat katsojalle reaaliaikaisesti mahdollisuuden tutkia omia kokemuksia ja ajatuksia joko passiivisena katsojana tai osallistumalla itse täysin absurdiin ja välillä taas naurettavan arkipäiväiseen maailmaan.”
– Katsoja

Underneath, Helsinki 2018

Työryhmä:
Ohjaus ja taiteellinen suunnittelu: Miradonna Sirkka, Sofi Häkkinen
Esiintyjät: Miradonna Sirkka, Aleksi Kinnunen, Iida-Liina Linnea, Emmi Myrskog, Anna Kankila, Samuli Kivelä, Hedda Liukkala, Riku Nieminen, Anna Pesonen, Miina Penttinen
Tuotanto ja kokemussuunnittelu: Inna Huttunen
Tuontantoassistentti: Emmi Myrskog
Valosuunnittelu: Sofi Häkkinen, Inna Huttunen, Anna Pesonen
Pukusuunnittelu: Hanna Herva, Sofi Häkkinen, Iida-Liina Linnea
Äänisuunnittelu: Samuli Kivelä, Aleksi Kinnunen
Lavastus ja tekninen toteutus: Sofi Häkkinen, Inna Huttunen, Anna Pesonen, Mia Rantavaara, Martta Jylhä
Kuvat ja videot: Iida-Liina Linnea, Aleksi Hornborg, Sofi Häkkinen

Ensi-ilta:
2018, Helsinki

Tukijat:
Helsingin kaupunki, Helsingin Pelastuslaitos

Lue lisää teoksesta

Keskellä puistoa seisoo yksin suuri, metallinen kuutio. Avaat sen painavan oven ja usvainen ilma kiertyy ympärillesi. Kävelet alas portaita ja sadannella askelmalla tunnet olevasi jo syvällä maan alla. Hengityksesi höyrystyy hämärässä ilmassa, katon rajassa kiemurtelee kiinnostunut hahmo. Kulman takana kohtaat lempeän katseen, hitaan liikahduksen ja ohikiitävän ajan. Olet astunut labyrinttiin.

Recover Laboratoryn suurteos Underneath meni kirjaimellisesti ihon ja maan alle. Helsingin Meilahdessa talvella 2018 toteutettu teos oli surrealistinen matka ihmiseen ja omaan itseen. Siellä maan alla, jossa kaikella oli merkitystä, pääsi pakenemaan arkea täysin toiseen ulottuvuuteen – kaiken alapuolelle.

Underneath oli taiteen alojen rajoja venyttävä monitaidelabyrintti. Jokainen katsoja astui reitille yksin, mikä takasi erittäin henkilökohtaisen taidekokemuksen. Matkan varrella katsoja kohtasi taidetta; sirkusta, teatteria, musiikkia, kuvataidetta, ääntä, valoa, videota – mitä vain. Kaikki nämä osat muodostivat hiukkastasolta universumin mittaiseksi laajenevan kokonaisuuden, ja jokainen osa tutki ihmistä ja ihmisyyden kokemusta eri tavalla. Matkan varrella saatoit osallistua, katsoa, tunnustella, vetäytyä – kokea miten haluat.

Jokainen katsoja astui luolaan yksin, mutta ei huolta: Recover Laboratoryn hahmot ovat lempeitä, herkkiä ja kohteliaita. Uteliaista ja kummallisista hahmoista on kuoriutunut pois ihmisen pelko ja viha. Underneath oli tila, jossa saattoi kokea olevansa turvassa ja oikeasti yksin omien ajatustensa kanssa; oli olemassa vain tämä hetki ja tilanne sekä ikuinen uteliaisuus.

Esitys toteutettiin Helsingin Pelastuslaitoksen väestönsuojassa kallioon louhitussa tilassa, joka on rakennettu kaupunkilaisten suojaksi poikkeustilanteessa. Luolasto muuntautui surrealistiseksi maailmaksi, jonka turvallisessa sylissä katsoja pääsi kohtaamaan esityksen lisäksi oman itsensä.

Anna Kankila, Underneath (c/ Aleksi Hornborg)
Hedda Liukkala, Underneath (c/ Aleksi Hornborg)
Riku Nieminen, Underneath (c/ Aleksi Hornborg)

Joy of Spleen, Tukholma ja Helsinki 2017

Työryhmä:
Käsikirjoitus: Sofi Häkkinen, Riku Nieminen
Ohjaus: Sofi Häkkinen, Miradonna Sirkka 
Tuotanto: Inna Huttunen 
Esiintyjät: Hedda Liukkala, Iida-Liina Linnea, Aleksi Kinnunen, Samuli Kivelä, Miradonna Sirkka, Mika Jokela, Anna Kankila, Riku Nieminen 
Tekninen toteutus ja lavastus: Sofi Häkkinen, Anna Pesonen, Mika Jokela, Mia Rantavaara, Inna Huttunen
Vieraileva videotaiteilija: Hinni Huttunen
Video: Anna Björklund, Sofi Häkkinen 
Valosuunnittelu: Mika Jokela, Sofi Häkkinen, Anna Pesonen, Inna Huttunen 
Äänisuunnittelu: Samuli Kivelä, Aleksi Kinnunen, Mika Jokela, Jaakko Törmänen 
Pukusuunnittelu: Hanna Herva 

Lue lisää teoksesta

Spleen (ranskaa) tarkoittaa modernille, etuoikeutetulle ihmiselle ominaista melankoliaa. Se on eräänlainen irrallisuuden, tylsyyden ja surun tunne; avuttomuuden ja tarkoituksettomuuden kokemista. Spleen on jatkuva ja pysyvä henkilökohtainen katastrofi. Se on harmaa ja syvän sininen – melkein, muttei kuitenkaan koskaan täysin, musta.

Recover Laboratoryn Joy of Spleen oli immersiivinen live-installaatio ja rituaalinomainen performanssi. Teos esitettiin Stockholm Fringe -festivaaleilla Tukholmassa, Kummelholmenin vanhassa lämmitystehtaassa, sekä Suomenlinnan vanhoissa tunneleissa Viaporin Kekrissä. Joy of Spleen koostui erilaisista reiteistä ja käytävistä, joiden varrella koettiin performansseja, taideteoksia, videota, immersiivisiä installaatioita, valoa ja ääntä. Ne johdattivat osallistujaa labyrintin keskustaa kohden, jossa on jäljellä enää tyhjyys.

Kiitokset:
Åbo Svenska Teatern, Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Sirkusinfo, Finlands Institutet, Serot, Materialshop, Viking Line, InsideOut Escape Games, Mattolaituri, Anni Metsälehto, Iinu Torniainen, Annemari Kiviniemi, Pasi Warsell, Ropsi, Jaakko Törmänen, Onni Boi, Maiju Saarimaa, Riku Nieminen, Jenny ja Jimi, Anna Björklund, Heidi Hellsten, Thelma, Jukka Häkkinen, Ville Hakulinen, STOFF2017, Kummelholmen: Jan Watteus & Thorbjörn Johansson, Orion Theatre, Kungliga Konsthögskolan. Paula Lappalainen / Suomenlinnan hoitokunta, Violeta Salonen, Nhi Cao, Mella Pesonen, Ella Sinisalo, Henna, Elvia Sultana, Satu Anonen, Marika Zinchenko, Maria Salonen, Anna Suonsyrjä, Aarne Saarinen, Rapa Ripa, Jonne Harja, Eva Korhonen, Sirkuksen Tiedotuskeskus, Agnes Kaszas / InsideOut Escape Games, Pasi Warsell / Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Bright Finland, K-Rauta, Mika Jokela, Suomen Puolustusvoimat

Yleisön kommentteja

“Toivottavasti voitte jotenkin ymmärtää mitä juuri teitte minulle. En tule koskaan unohtamaan tätä kokemusta.”
– Juryn jäsen, Stockholm Fringe Festival

“Te olette juuri niitä taiteilijoita, joiden vuoksi halusimme järjestää tämän festivaalin.”
– Stockholm Fringe Festivalin järjestäjä

“Kokemus, joka vielä lähes viikkoa myöhemminkin jättää osin sanattomaksi. Yllätyin siitä, miten vahvoja tuntemuksia esitys minussa herätti. Rentouduin, ulkomaailma unohtui, todella uppouduin esityksen absurdiin maailmaan.”
– kulttuurikuuri.fi


“Lähdin teoksesta aivan toisessa mielentilassa ja ulottuvuudessa kuin missä saavuin! Todella vahva kokemus!”
– Katsoja

RECOVER LABORATORY X SUOMENLINNA, HELSINKI 2016

Viaporin Kekrissä järjestettyyn Recover Laboratory X Suomenlinna -teoskokonaisuuteen sisältyi kaksi erillistä teosta: Creutz Edition ja Riffle Edition. Creutz Edition luikerteli kaponieeri Blomcreutzin ikivanhoissa tunneleissa. Se oli yhtenäinen, vapauden ydintä etsiskelevä labyrinttiteos täynnä nykysirkusta, performanssia ja taidetta. Esiintyjät tutkivat vankeuden ja vapauden konfliktia vanhoissa poliisikoulun tunneleissa. Riffle Edition puolestaan oli suuri audiovisuaalinen liveinstallaatio, joka toteutui vanhassa Kiväärigalleriassa. Kävijät pääsivät halutessaan jättämään jäljen interaktiiviseen teokseen.

Teoksen työryhmä

Työryhmä – Creutz Edition
Ohjaus: Miradonna Sirkka 
Taiteellinen johtaja: Sofi Häkkinen 
Tuotanto: Inna Huttunen 
Videosuunnittelu: Anna Björklund 
Visiting artist: Jesse Avdeikov 
Valo ja ääni: Jaakko Törmänen, Sofi Häkkinen, Otto Mikkonen 
Pukusuunnittelu: Hanna Herva 
Esiintyjät: Anna Kankila, Ilkka Virkkunen, Ramona Reinvall, Miradonna Sirkka, Iida-Liina Linnea

Työryhmä – Riffle Edition
Ohjaus: Miradonna Sirkka 
Taiteellinen johtaja: Sofi Häkkinen 
Tuotanto: Inna Huttunen 
Video ja valo: Anna Björklund, Inna Huttunen, Sofi Häkkinen 
Musiikki: Samuli Kivelä 

Kiitokset:
Katja Meriläinen, Cao Nhi, Ta Thi Kanh Chi, Mt Abu Hanif, Riikka Ojala, Jukka Ahonlehti, Hanna Herva, Jaakko Törmänen, Mia Rantavaara, Lauri Vanhatalo, Henri Honkanen, Pyry Arkimaa, Jesse Avdeikov, Otto Mikkonen, Hanna Herva

Lisää kuvia
Recover Laboratory 2016 c/ Anna Björklund
Lue lisää

“Tervetuloa.

Nyt ovien sulkeuduttua ymmärtänet olevasi yksin täällä tiedostavassa kokonaisuudessa. Olet yksi niistä monista muukalaisista, jotka kulkevat tätä tietä. Tietystä näkökulmasta katsottuna me kaikki olemme muukalaisia tässä maailmassa. Onnekkaina ymmärtävinä olentoina meillä on vapaus ajatella. Vapaus ajatella, tiedostaa tekemämme valinnat.

Emme tiedä miksi olemme täällä, minkä vuoksi olemme täällä tai kuinka kauan tulemme olemaan täällä. Voimme kuitenkin löytää keinoja nauttiaksemme lyhyistä, maailmankaikkeudelle merkityksettömistä elämistämme. 

Syntymästämme saakka kohtaamme rajoituksia ja sääntöjä, joita toiset muukalaiset ovat meille luoneet. Täällä aiomme rikkoa näitä sääntöjä. Asetelmaa vaihtamalla saatamme huomata, että luonnollisimmat vaistomme tukahdutetaan moraalien ja lakien nimissä. 

Ajatuksissamme meidän täytyy rakentaa suojia selvitäksemme sääntöjen verkostossa, suojataksemme vapaita sielujamme ja mieliämme. Suojia tehtyinä käytöstavoista ja yksinäisyydestä ihmisten keskellä.

Nyt sinulla on vapaus päästää irti. Täällä sinä, me kaikki, olemme yksin, ymmärtääksemme miksi olemme.”

Yleisön kommentteja

“ Jokaisen tilan tunnelma oli myös täysin erilainen, melko pelottavasta rauhalliseen, ja erilaiset videoprojisoinnit sekä nokkelat yksityiskohdat kannustivat yleisöä löytämään itse reittinsä. 90 minuuttia myöhemmin oli helpotus hengittää raitista ilmaa, ja mieli oli pökertynyt. Alkuvarauksistani huolimatta kyseessä oli hienoin promenade theatre -esitys, jonka toistaiseksi olen Helsingissä nähnyt.”
– Lights & Music -blogi.

“Recover Laboratory on kansainvälisen tason teos, ja se on sitä monista uniikeista syistä.”
– City.fi

Lisää kuvia
Recover Laboratory 2016 c/ Anna Björklund
Recover Laboratory 2016 c/ Anna Björklund
Recover Laboratory 2016 c/ Anna Björklund

RECOVER LABORATORY X VIIKKI, HELSINKI 2016

Työryhmä:
Ohjaus: Miradonna Sirkka 
Visuaalinen ohjaaja: Sofi Häkkinen 
Tuotanto: Miradonna Sirkka, Sofi Häkkinen 
Valosuunnittelu: Alina Pajula 
Äänisuunnittelu: Jaakko Törmänen, Samuli Kivelä, Otto Mikkonen 
Videosuunnittelu: Anna Björklund, Anna-Mari Nousiainen 
Pukusuunnittelu: Hanna Herva
Esiintyjät: Anna Valpuri Kankila, Hedda Liukkala, Miradonna Sirkka, Ilkka Virkkunen, Pauliina Toivio, Maiju Saarimaa, Miikka Kauppinen, Heidi Miikki, Jenny Mansikkasalo, Alina Pajula, Inna Huttunen, Sofi Häkkinen, Ramona Reinvall, Annemari Kiviniemi, Sonja Silvander, Myrsky Rönkä

Yhteistyössä:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut – kuntayhtymä HSY

Teosta tuki:
Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus

Kiitokset:
Åbo Svenska Teatern, Teatterikorkeakoulu, Sonic Pump Studios, 24Rent.fi, Woods Helsinki, Sirkus Unioni, Woltti-sirkus, Anni Metsälehto, Inna Huttunen, Annemari Kiviniemi, Mia Rantavaara, Outi Heikkinen, Anna Pesonen, Sara Vertanen, Sara Mörö, Iida-Liina Linnea, Mika Alatalo, Lauri Vanhatalo, Jarkko Laaksonen, Mika Jokela

.